Zajedništvo je bila snaga svih naših pobjeda

“Bili smo vojska koja se tek ustrojavala. Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, spojiti sjever i jug naša misija. Iskustvo stečeno u operaciji Maslenica bilo je presudno za kasnije operacije,” kazao je ratni zapovjednik general Ante Gotovina.

U Zadru je 21. siječnja 2023. svečanom akademijom i mimohodom postrojbi OSRH i MUP-a te odavanjem počasti poginulima, obilježena 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija hrvatske vojske i policije. Obilježavanju su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ratni zapovjednik operacije general Ante Gotovina,  vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, predstavnici MORH-a i OSRH, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, zapovjednici ratnih postrojbi, sudionici operacije i drugi.

Brojna izaslanstva odala su počast poginulima u operaciji

Na svečanoj akademiji u zadarskom HNK-u nakon projekcije kratkog dokumentarnog filma o VRO Maslenica u svojem je obraćanju ratni zapovjednik operacije general Ante Gotovina podsjetio u kakvim se teškim uvjetima provodila VRO Maslenica: “Bili smo vojska koja se tek ustrojavala. Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, spojiti sjever i jug naša misija. Iskustvo stečeno u operaciji Maslenica bilo je presudno za kasnije operacije,” kazao je general Gotovina istaknuvši: ”Zajedništvo je bila snaga svih naših pobjeda.” Dodao je također kako generacije koje rastu duguju zahvalnost i poštovanje jednom vremenu i njegovim ljudima. Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH istaknuo je kako je ova operacija pokazala da Hrvatska vojska ima snagu za oslobađanje okupiranih hrvatskih teritorija.”Te 90-te bile su jedinstvene i neponovljive. Hrvatska vojska, hrvatska policija i branitelji temelj su Hrvatske. Slobodu dugujemo njima,” kazao je premijer Plenković.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević istaknuo je važnost podsjećanja mladih naraštaja na našu povijest te kako su naši poginuli i branitelji naš ponos i uzor. Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je operacija Maslenica pokazala i hrvatskom narodu, ali i cijelom svijetu, kako su hrvatski branitelji u borbi i obrani svojeg, izrasli u modernu i profesionalnu Hrvatsku vojsku. “Upravo je hrabrost i odlučnost svakog hrvatskog branitelja stvarala  prevagu, onu snagu koja je oživotvorila vizije prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnika dr. Franje Tuđmana. Ponosan sam što u današnjoj Hrvatskoj vojsci mlade vojnikinje i vojnici slijede upravo tu upornost, ponos i domoljublje. Sve je moguće kad imamo spoj iskustva i odlučne mladosti – one koja zna da je davanje za domovinu davanje za budućnost svakog našega građanina, za vjerodostojnost Hrvatske, za blagostanje i sigurnost svakog našeg stanovnika,” istaknuo je ministar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je operacija Maslenica bila jedna od ključnih. “U toj operaciji sudjelovale su sve ustrojstvene cjeline Hrvatske vojske i MUP-a. Vještina zapovijedanja od strateške do taktičke razine bila je poruka neprijatelju da ćemo svoju zemlju osloboditi i bilo je to samo pitanje vremena,” istaknuo je ministar Medved. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je: “Uvijek ćemo ovdje dolaziti jer se na ovom mjestu branila Hrvatska. Akcija Maslenica pokazala je da Hrvatska ima snagu, vještinu i ljude koji će akciju izvesti po svim pravilima ratovanja. Zbog današnjih postignuća uvijek se moramo sjećati svih onih koji su za to zaslužni svojom hrabrošću i domoljubljem.”

Branko Dukić, gradonačelnik Zadra i Božidar Longin, župan Zadarske županije podsjetili su na teške uvjete života u Zadru i širem zadarskom području tih ratnih godina te kako se svaka obljetnica operacije Maslenica, zahvaljujući kojoj je oslobođeno ovo područje, uvijek slavi s posebnim emocijama i ponosom. U prigodi obilježavanja VRO Maslenica u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija i u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade, ratni zapovjednici, obitelji poginulih, nestalih i umrlih,  predstavnici županija i gradova te udruge branitelja položila su vijence i zapalila svijeće.

Vijenci su položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi te upaljeni lampioni kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke. S istog je mjesta krenuo i mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama u pratnji predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata i Orkestra OSRH duž Obale kneza Branimira te užim središtem grada do crkve sv. Šime gdje je služena misa za domovinu. U sklopu obilježavanja obljetnice održan je i Taktičko-tehnički zbor opreme OSRH i MUP-a i međunarodni turnir u sjedećoj odbojci.

 

Podizanje hrvatske zastave na jarbol

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica i u sjećanje na poginule branitelje u operaciji 22. siječnja položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen-obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, na spomen-obilježju 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom, na spomen-ploču postrojbama HRM-a u Posedarju te kod spomen-križa na Masleničkom mostu za  poginule pripadnike Vojne policije. Zajednički vijenac položili su izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, predstavnici OSRH i MUP-a, izaslanstvo županija, gradova i općina predvođeno županom Zadarske županije Božidarom Longinom, predstavnici udruga veterana gadijskih brigada, HV-a, Vojne policije  i HRM-a, obitelji poginulih i drugi. Molitvu odrješenja za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je don Ivo Topalović. Na Masleničkom mostu potom je baš kao i 1993. kad je spojen sjever i jug Hrvatske, podignuta na jarbol hrvatska zastava, koju je istodobno nadletio Pilatus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zastavu je podignuo umirovljeni pukovnik Željko Lončar zajedno s djecom OŠ Petar Zoranić iz Jasenica. Tijekom dana održana je i molitvena hodnja Koracima nade u istinu od Islama Latinskog do Pridrage, motodefile od Zadra do Masleničkog mosta te memorijalni maraton Da se ne zaboravi. Obilježavanje jubilarne obljetnice nastavlja se na širem području Zadarske županije do 13. veljače nizom prigodnih događanja u sjećanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su njoj sudjelovali, a posebno onih koji su položili svoje živote u oslobađanju ovih prostora.

I pjesmom se slavila Maslenica

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu održan je 21. siječnja koncert  Orkestra HRM-a, Klape HRM-a ”Sv. Juraj“ i Policijske klape ”Sv. Mihovil“, a posebna gošća večeri bila je mlada pjevačica Nika Pastulović. Pod dirigentskom palicom maestra Tonćija Ćićerića, glazbeni program na kojem su se našle brojne domoljubne pjesme protekao je u odličnoj atmosferi na zadovoljstvo svih prisutnih Zadrana i gostiju.

Tekst: Vesna Pintarić  

Foto: Tomislav Brandt