Jačanje stege, vojničkih vještina i timskog duha

Nakon završetka akademskog dijela godine kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” boravili su na ljetnim kampovima na poligonima i vježbalištima, a njihova motivacija bila je na visokoj razini s obzirom na to da se zbog pandemije koronavirusa od Zimskog kampa nije provodila terenska obuka

Kao i prethodnih godina, mjesec srpanj za kadete Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” bio je rezerviran za ljetne kampove na kojima su polaznici na terenu utvrđivali sve ono što su naučili tijekom akademske godine. Motivacija kadeta bila je na posebno visokoj razini s obzirom na to da se zbog pandemije koronavirusa od zimskih mjeseci nije provodila terenska obuka.

Kadeti 17. naraštaja prve godine vojnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo vještine su brusili u vojarni “123. brigade HV” u Požegi te na vojnom vježbalištu “Glavica” kod Požege, dok je sa 16. naraštajem druge godine tih studija Ljetni kamp 2 proveden na vojnom poligonu “Gašinci”. Polaznici Ljetnog kampa 2 smjera Vojno pomorstvo boravili su u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” te u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva, a ljetni kampovi 1 i 2 smjera Aeronautika provedeni su u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Ljetni kamp 3 s kadetima 15. naraštaja proveden je na vojnom vježbalištu “Gakovo”, gdje ih je posjetila i ekipa Hrvatskog vojnika i to tijekom završne vježbe.

“Ovo je prvi put da kamp traje tri tjedna zato što smo provodili i obuku koju nismo proveli tijekom godine zbog koronavirusa. Kadeti su došli iznimno motivirani, a jedan je od razloga svakako taj što od Zimskog kampa nisu bili na terenu. Prvi tjedan sastojao se najviše od borbenih drilova, a kako je kamp išao prema kraju, obuka je bila sve intenzivnija. U trećem je tjednu došlo malo do zamora, no motivacija je i dalje bila na visokoj razini. Sve što smo planirali smo i ostvarili, a ocjene su i više nego dobre. Kao zapovjednik kampa iznimno sam zadovoljan i kadetima i instruktorima,” rekao je zapovjednik 3. kadetske satnije 15. naraštaja kadeta, ujedno i zapovjednik Ljetnog kampa 3 natporučnik Zoran Golubović.

Praktični rad

Cilj ovog kampa bio je osposobiti kadete kako bi imali osnovnu razinu znanja i sposobnosti za obnašanje dužnosti zapovjednika voda pješaštva, a cijeli kamp koncipiran je kao sinteza kratkog izlaganja te intenzivnog praktičnog rada. Na Ljetnom kampu 3 bilo je 83 kadeta 3. ks te osam kadeta 4. ks koji su bili u ulozi OPFOR-a, odnosno suprotne strane, a radili su i kao obučavatelji. Uz njih, na kampu je bilo angažirano 12 djelatnih vojnih osoba, od toga osam iz Kadetske bojne te četiri iz Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran”.

“Nama je najvažnije da svi kadeti budu na kraju ocijenjeni u ulozi zapovjednika voda. Sam kamp koncipiran je tako da se kadetima izda operativna zapovijed u poslijepodnevnim satima za sutrašnji scenarij, tako da prvo obave posao planiranja vođenja postrojbi. Nakon toga zapovjednik voda izdaje operativnu zapovijed, a idućeg dana počinje scenarij, koji se načelno sastoji od dva voda u napadu i jednog u obrani. Nakon svakog djelovanja slijedi raščlamba kako bismo vidjeli je li provedeno ono što je bilo planirano. Kadeti potom u bazi imaju borbene drilove kako bi popravili ono što eventualno nije bilo dobro u napadu ili obrani,” objasnio je natporučnik Golubović.

Da im je zadnjih mjeseci nedostajao boravak na terenu, potvrđuju nam u razgovoru i polaznici kampa, ističući kako im upravo zbog toga nije bilo teško izdržati tri umjesto uobičajenih dva tjedna kampa.

“Na ovom kampu radimo taktičke zadaće pješačkog voda, što je osnova našeg prvog postavljenja. Dosta smo radili na planiranju zadaća, što je zahtjevno jer sve mora biti jasno do zadnjeg detalja. Svaki vojnik mora znati svoju zadaću i vrlo je važno da zapovjednik voda zadaću zna predstaviti vojnicima. Meni je bilo najzanimljivije planirati zasjedu. U završnoj vježbi provodili smo napad na objekt s tri desetine, držali smo se planiranog i plan je proveden u potpunosti,” kaže kadetkinja treće godine studija Vojno vođenje i upravljanje desetnica Ivana Sivrić.

Završna vježba

Zadovoljstvo završnom vježbom iskazao je i kadet desetnik Andro Dumanić: “Iznimno je zadovoljstvo vratiti se u terenske uvjete. Unatoč tome što kamp dulje traje, svi se kadeti maksimalno trude u izvršavanju zadaća. Tijekom ova tri tjedna usavršavali smo ulogu zapovjednika voda – kako organizira vod u napadu, vod u obrani, izvidničke i borbene ophodnje. Zanimljivo je bilo postavljanje zasjeda i postupci nakon odrađenih zasjeda. Radili smo i one formalne dijelove – kako planirati napad te shvatili kolika je važnost planiranja u izvršavanju zadaća.”

Motiviranost kadeta i brzinu usvajanja novih znanja posebno je istaknuo i stožerni narednik Zoran Kušinić, viši instruktor u Odsjeku napredne dočasničke izobrazbe Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran”.

“Kadeti rješavaju sve zadaće i brzo uče. Vidi se taktička neuvježbanost, no vrlo brzo usvajaju nova znanja. Pogreške sami uočavaju i brzo ih ispravljaju. U završnoj vježbi izvršili su svoju zadaću u skladu s planiranim te u skladu sa svim naučenim koracima u provedbi. Pokazali su primjereno zalaganje i htijenje unatoč visokoj temperaturi i nepogodnom vremenu,” rekao je stožerni narednik Kušinić.

Završetak Ljetnog kampa 3 polaznici su obilježili na najbolji mogući način – pomažući drugima. Naime, tijekom kampa kadeti su prikupili hranu koju su potom donirali Pučkoj kuhinji i Crvenom križu u Virovitici.

“Kadeti su uvijek željni pomoći, baš kao i cijela Hrvatska vojska,” zaključio je zapovjednik kampa natporučnik Golubović.


Ljetni kamp 1 Požega

Ljetni kamp 1 provodio se u vojarni “123. brigade HV” te na vojnom vježbalištu “Glavica” i strelištu “Novo Selo” u Požegi. Ukupno je bilo 103 kadeta 17. naraštaja sa smjerova Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo i Vojno pomorstvo te pet kadeta četvrte godine kao obučavatelji. Na kampu se provodila obuka i ocjenjivanje temeljnih vojničkih vještina iz programskih područja: kretanje, osobna zaštita, komuniciranje, pješačko oružje i tjelovježba. Prema riječima zapovjednika kampa satnika Dinka Frajzmana, kadeti su bili iznimno motivirani i željni usvajanja novih znanja i vještina te dostizanja najviših obučnih standarda u svim realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima.

“Kamp teče u skladu sa svim našim planovima. Moram naglasiti da smo puno vremena potrošili na kvalitetne pripreme s kadetima i instruktorima pa se svi procesi odvijaju kako treba. Zahvaljujem svim instruktorima Bojne za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva, kao i djelatnicima Časničke škole ‘Andrija Matijaš Pauk’,” rekao je poručnik Martin Novaković, zapovjednik voda 1. kadetske satnije.

kadetkinja Katarina Raiz

“Kamp je vrlo zanimljiv, radimo u timskom duhu, a fizički je izazovan jer kombiniramo hodnje s obučnim sadržajima. Od najzanimljivijih sadržaja svakako bih izdvojila taktiku, posebno izradu te rukovanje naoružanjem, gdje smo ponovili znanja sa Zimskog kampa te usvojili neka nova, koja će nam sigurno pomoći u vojnoj karijeri.” 

kadet Rikardo Gabrijel Ozimec

“Kamp je iznenađujuće naporan s obzirom na očekivanja i dojam koji sam imao prije dolaska u Kadetsku bojnu. Radimo u svim vremenskim uvjetima, ali u konačnici to nam pomaže da izgradimo timski duh unutar satnije, koji će biti od velike važnosti u našem budućem školovanju i obuci.” 


Ljetni kamp 2 Gašinci

zapovjednik kampa satnik Leopold Gelemanović

“Znanja i vještine koje su kadeti stekli na Zimskom kampu 2 na Udbini u veljači implementirali smo u provedbu Ljetnog kampa 2, koji se provodi na VP-u ‘Gašinci’ od 12. do 31. srpnja 2020. Cilj je Ljetnog kampa 2 proširiti znanja sa Zimskog kampa te osposobiti kadete za uspješno zapovijedanje timom/desetinom. Pred njih su postavljeni različiti izazovi i situacije s kojima se nemaju priliku susresti u svakodnevnom životu te koji iz njih izvlače najbolje osobine i sposobnosti. U provedbu kampa uključeni su instruktori iz Dočasničke škole iz Požege, koji su pokazali zavidna znanja i sposobnosti te im ovim putem zahvaljujem.”

kadetkinja Mihaela Dragun

“Znanje stečeno na Zimskom kampu 2 primjenjujemo i na Ljetnom kampu. Naučili smo da vođa vodi primjerom pa smo tako na ovom kampu bili podvrgnuti različitim izazovima koji su od nas zahtijevali brzinu i koncentraciju u donošenju odluka i vođenju. Kao budući vođe moramo biti spremni preuzeti svaku odgovornost te se brinuti za svoje podređene.”

kadet Marko Šejić

“Obuka na Ljetnom kampu bila je zahtjevnija nego na dosadašnjim kampovima, što zbog same obuke, što zbog vremenskih uvjeta i kampa koji je trajao tjedan dulje. Zbog duljeg boravka na terenu imam dojam da obuka postaje lakša, no čini mi se da sam se samo adaptirao na uvjete života i rada.” 

kadet Asmir Tahirović (BiH)

“Ovaj kamp, kao i prethodni kampovi, donio je dobro za sve nas kadete, a nabrojit ću samo dio: jačanje stege, vojničkih vještina, timskog duha, rad na znanju i samokontroli. Ono što je za mene bitno jesu instruktori, koji svojim znanjem i iskustvom te dobrim idejama čine kamp iznimno zanimljivim.”


Prvi padobranski skok budućih vojnih pilota

S kadetima 27. naraštaja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, budućim vojnim pilotima, Ljetni kamp 2 proveden je na tri lokacije – u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, na aerodromu “Lučko” te u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.

koordinator obučnih aktivnosti u Zrakoplovnom vodu Kadetske bojne poručnik Ante Širić

“Prvi tjedan kadeti su proveli u vojarni u Divuljama, gdje su radili obuku iz preživljavanja i spašavanja nakon zrakoplovnih nesreća, a u sklopu toga i dinghy drill obuku, odnosno spašavanje nakon iskakanja iz aviona i doskoka na vodene površine. U drugom tjednu provedena je padobranska obuka. Obuku za padobranske skokove provodili su instruktori iz Zapovjedništva specijalnih snaga, a uvježbavali su redovite i izvanredne procedure te doskok. Prvi skok s padobranom kadeti su obavili na Lučkom.”

kadet skupnik Jure Grgić

“Ovo nam je bio prvi skok. U početku smo bili nervozni, no kad je došao red za skok, svi smo znali što trebamo napraviti. Slušali smo instruktore, radili smo sve što su nam pokazivali.”

kadet skupnik Mate Marinčić

“Budući da nam je ovo bio prvi skok, bili smo malo nervozni sve dok se nije otvorio padobran. Obuka je bila naporna, no spremili su nas odlično. Instruktori su bili zadovoljni nakon prvog skoka, svi smo upravljali padobranom i skočili u zonu. To je ujedno bio i najzanimljiviji dio kampa.”

 

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt, Kadetska bojna “Predrag Matanović”